Składniki: na kruche ciasto orzechowe
- 180g mąki pszennej
- 125g masła
- 100g zmielonych na mąkę orzechów mieszanych ( włoskie i laskowe )
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny umieścić w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto na spód tortownicy, nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180' ok 20 minut.
Składniki: nadzienia
- 200g orzechów laskowych + do obsypania wierzchu
- 200g orzechów nerkowca
- 3 całe jaja
- 2/3 szklanki cukru
- 150g masła
- 200ml śmietanki kremówki
- 1/4 szklanki likieru Baileys
Ponadto:
- 50g cukru
- 50g wody
- 50g brandy
Orzechy rozdrabniamy w blenderze na mniejsze kawałki (nie na mąkę )
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, następnie dodajemy ciepłą śmietankę, likier i na końcu orzechy. Wszystko razem mieszamy, przekładamy na upieczony spód tarty. Wierzch posypujemy pozostałą częścią orzechów i wkładamy do pieca na 30 minut w temperaturze 170'.
Połączyć 50g cukru z 50g wody i Brandy i podgrzać aż cukier się rozpuści.
Gorącą tartę posmarować przygotowanym alkoholowym syropem i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego :)