Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 1 szklanka otrębów pszennych ( użyłam Kupiec )
- 1/2 szklanki otrębów owsianych ( Kupiec )
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki suchego maku
- pół szklanki mąki pszennej
- 100 g pistacji posiekanych
- 190 g masła
- 4 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1.5 płaskiej łyżki masła
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 lyżki soku z cytryny
Jaja ubić z cukrem na bardzo puszystą białą masę, w kilku partiach dodawać otręby, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, posiekane drobno daktyle i na końcu mak. Masło roztopić, lekko schłodzić i małym strumieniem dodawać do masy ciągle miksując. Ciasto przełożyć do foremki ( użyłam prostokątnej ) posypać przygotowaną kruszonką i posiekanymi pistacjami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180' na ok 20- 25 minut. Po wystudzeniu ciasto polać cienkim strumieniem lukru.
Smacznego:)