Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych jagód
- 150 g cukru kryształ
PRZYGOTOWANIE:
Jagody myjemy i osuszamy.
Owce przekładamy do garnka i dodajemy 150 g cukru.
Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na średnim ogniu, aby jagody się zagotowały i puściły sok.
Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć.
Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się owoców.
Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 50 min. musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką.
Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.
Smacznego! :)