Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej białej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki oleju
- syrop Golden
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i olej. Składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Następnie do płynnych składników dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy na jednolitą masę.
Łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przekręcamy na drugą stronę.
Usmażone pancakes układamy na talerzu i polewamy wszystko syropem.
Smacznego.