Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej typu 450
- 1 szklanka cukru kryształ
- 250 g białego sera (twarogu)
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
- dodatkowo: ok. 1 litr oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i rozdrobniony twaróg. Następnie wbijamy jajka. Na końcu dodajemy ziarenka z laski wanilii. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią na jednolite i gęste ciasto.
W między czasie wstawiamy olej, aby się porządnie rozgrzał.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm (ciasto możemy podzielić na dwie porcje). W razie potrzeby posypujemy ciasto mąką. Wykrawamy z ciasta kółka za pomocą np. szklanki. Następnie w kółkach wykrawamy dziurki mniejszym kieliszkiem.
Oponki zanurzamy w rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Wyciągamy oponki, gdy się tylko zezłocą (ok. 1,5 min.). Układamy na papierowym ręczniku.
Usmażone oponki serowe dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego.