Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
SKŁADNIKI:
- 200 g czekolady
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 450 g masy kajmakowej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy prażonymi orzechami i migdałami.