Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
SKŁADNIKI na danie:
- 1 świeża figa
- 1 kulka mozzarelli
- 1 pomidor
- kilka listków rukoli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
SKŁADNIKI na sos balsamiczny:
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE sosu balsamicznego:
Na patelni podgrzewamy cukier, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Dolewamy ocet balsamiczny i energicznie mieszamy, aż karmel się rozpuści. Chwilę redukujemy, aby sos zgęstniał.
PRZYGOTOWANIE dania:
Figi kroimy na 4 części i podsmażamy na oliwie z obu stron. Pomidora i mozzarellę kroimy na grube plastry.
Na talerzu, który polewamy sosem balsamicznym układamy na przemian pomidora, mozzarellę i liście rukoli. Dodajemy podsmażone figi. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego.