Niepasteryzowane, świeże mleko należy podgrzać do temperatury ok. 37 stopni. W przypadku użycia mleka ze sklepu, należy dodać kulturę starterową MSE zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu.
Następnie należy dodać podpuszczkę, również zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu. Jeżeli dajemy podpuszczkę w płynie to dodajemy ją bezpośrednio do mleka. Natomiast podpuszczę w proszku musimy najpierw wsypać do około 20 ml wody, odstawić na około 30-45 minut w międzyczasie kilka razy mieszając. Wracając do tematu: dodajemy podpuszczkę oraz 1 łyżeczkę soli na 10 litrów mleka.
Mieszamy 1 minutę, później kolejną minutę tylko delikatniej i po samym wierzchu. Odstawiamy na 30 minut.
Skrzep kroimy na ziarna wielkości 1cm. Lekko mieszamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
- Przepisy
0 komentarzy
Ser podpuszczkowy a'la Koryciński! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.