Wykonanie:
tarta:
Piekarnik rozgrzać do 190°C. W misie miksera umieścić mąkę, zmielone orzechy, jajka, masło oraz cukier. Zmiksować aż do połączenia składników. Miksturę wcisnąć w uprzednio natłuszczona formę do tarty. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć ceramicznymi kulkami, ryżem lub fasolą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, wyciągnąć z piekarnika. Odstawić.
nadzienie:
W misce złączyć mascarpone, żółtka, cukier, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Gdy tarta delikatnie ostygnie przełożyć na nią nadzienie.Udekorować figami oraz śliwkami. Piec w rozgrzanym piekarniku (190°C) przez 30 minut.
Po upieczeniu masa mascarpone będzie dość płynna, po ostygnięciu zakrzepnie.
Smacznego!