Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej