Przygotowanie:
UWAGA: ja zawsze podgotowuje płaty makaronu lasagni w osolonym wrzątku przez około 3 minuty – tak przygotowane płaty wykładam do formy.
Bakłażany kroimy w podłużne plastry o grubości około 0,5 cm – lekko solimy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie osuszamy je ręcznikami papierowymi. Cukinię i pomidory również kroimy w paski.
Podsmażamy bakłażany i cukinie na patelni, na małej ilości oliwy.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała zasmażka.
Dodajemy mleko i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki – tak długo, aż zacznie przypominać gęsty krem. Pod koniec wsypujemy ser i mieszamy aż się rozpuści.
Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wykładamy na nim w następującej kolejności:
- podgotowane płaty makaronu lasagnia,
- plastry grillowanego bakłażana,
- cukinię z grilla
- sól i pieprz
- starta mozzarella
- 1/2 sosu beszamelowego
- ponownie płaty makaronu
- bakłażan
- cukinia
- pokrojone w plastry pomidory
- całość posypać solą i pieprzem
- plastry mozzarelli
- znowu płaty makaronu
- pozostały sos beszamelowy
- tarty parmezan lub mozzarella
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i pieczemy około 20 minut.
Przed podaniem polecam odczekać 10 minut wtedy łatwiej się kroi i wykłada.
Smacznego! :)