Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoto z olejem. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dodać do cebuli i dokładnie wymieszać. Jeżeli nie robimy na zapas, należy umieścić w żaroodpornym naczynku i piec około 20 minut przy temperaturze 200°C.
Natomiast na zapas, umieścić w sterylnych słoiczkach i piec bez dekielków około 20 minut przy temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika szybko zamykać, następnie pasteryzować ok. 20 minut. Warto wodę sobie wcześniej zagotować i gorące słoiczki wstawić do gorącej wody, zaoszczędzimy nieco energii.
Uwaga, albo wstawiamy wystudzone słoiczki do zimnej wody i wszystko razem podgrzewamy, albo gorące do gorącej wody. Gorące słoiczki wstawione do zimnej wody popękają.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Smarowidło na chleb z cukinii! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.