PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Cebulę siekamy w piórka. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
Wątróbkę obtaczamy w mące i układamy na rozgrzanej oliwie. Smażymy z obu stron, aby się przyrumieniła. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażoną wątróbkę wykładamy na talerz.
Na oliwie przesmażamy cebulkę i doprawiamy ją majerankiem. Dodajemy jabłka. Wszystko zalewamy wiśniówką i podpalamy (flambirujemy), aż alkohol odparuje. Gdy jabłka lekko zmiękną dodajemy wcześniej usmażoną wątróbkę.
Wszystko razem smażymy jeszcze ok. 2-3 min. Uważajmy, aby jabłka nam się nie rozpadły. Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.