Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki: na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej (dałam 1,5 szklanki pszennej tortowej )
- ½ szklanki mąki krupczatki (pominęłam )
- ok. 150 g masła
- 1/4 szklanki cukru ( użyłam pudru )
- 1 jajo (dałam 3 żółtka )
- szczypta soli ( pominęłam )
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia ( pominęłam )
- 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) ( pominęłam )
Dodatkowo: 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych lub pół na pół :)
Składniki: na farsz jabłkowo dyniowy
- 0,7- 1 kilogram jabłek ( u mnie 1kg jabłek )
- 0,7-1 kg dyni ( u mnie 330g dyni )
- ½ łyżeczki cynamonu ( dałam 1 łyżeczkę )
- świeżo starta gałka muszkatołowa – do smaku ( pominęłam )
- ¼ szklanki cukru
- garść rodzynek ( pominęłam )
Dodatkowo: ubiłam 3 białka z 3 łyżkami cukru na sztywno.