base:
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. Natłuścić formę o średnicy 26 cm.
3. Zmieszać mąkę, cukier, masło i jajko.
4. Wcisnąć masę w spód formy.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Ostudzić.
sernik:
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. W misie miksera umieścić ser.
3. Miksować na średniej prędkości aż do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy, ucierać kolejne 2 minuty.
5. Wbijać jajka po kolei.
6. Dodać mascarpone, żółtko, jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
7. Miksować aż do uzyskania jednolitej, gładniej masy.
8. Wlać masę do formy z wcześniej upieczonym spodem.
9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 150°C i piec przez kolejne 60 minutes.
10. Wyłączyć piekarnik lecz go nie otwierać. Pozostawić sernik do ostygnięcia na conajmniej godzine.
11. Schłodzić przez noc w lodówce
polewa:
1. W blenderze umieścić oba rodzaje wiśni, zmielić na puree.
2. Na schłodzony sernik wyłożyć mus z wiśni, wyrównać.
3. Udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.
Smacznego!