Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
Czas przygotowania: 85 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 18,00 zł
SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka
1 puszka pomidorów pokrojonych
2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano
1 cytryna
papryka czerwona słodka
oregano
bazylia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE udek z kurczaka w sosie pomidorowym:
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Przedkładamy do miski i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, czerwoną papryką, bazylią i oregano. Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w półplasterki.
Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 80 min. Aby skórka na udkach była chrupiąca polecam Wam ostatnie 20 min. piec bez przykrycia z funkcją termoobiegu. Smacznego.