Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla 2-3 osób
Koszt przygotowania: 18,00 zł
SKŁADNIKI:
400 g polędwiczek z kurczaka
3 boczniaki królewskie
1 szalotka
200 g śmietanki kremówki 30%
50 g masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 gałązka świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
świeżo mielony pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE:
Na początek marynujemy polędwiczki z kurczaka.
Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do miski.
Rozmaryn bardzo drobno siekamy i posypujemy nim polędwiczki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Wcieramy przyprawy w mięso. Naczynie z mięsem zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie na aldente.
Na odrobinie masła smażymy polędwiczki z kurczaka z obu stron. Usmażone przekładamy do miski.
Na tej samej patelni z dodatkiem masła szklimy posikaną szalotkę. Dodajemy grzyby, smażymy, aby delikatnie się zarumieniły. Następnie dolewamy śmietankę. Sos mieszamy i redukujemy o połowę. Doprawiamy solą i pierzem. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Na koniec w sosie zanurzamy wcześniej usmażone polędwiczki z kurczaka. Wszystko razem podsmażamy i możemy serwować.
Na fasolce szparagowej układamy polędwiczki z kurczaka i grzyby. Wszystko polewamy kremowym sosem.
Smacznego.