Do swojego kulinarnego i pachnącego świata zabierają Nas dzisiaj Paweł i Magda Marder. Link do ich bloga znajdziecie poniżej!
2 litry rosołu lub wywaru z warzyw (ja kupuję w kartonie lub robię z kostki)
3 gałązki tymianku posiekane
4 gałązki pietruszki posiekane
Liść laurowy
Pół szklanki Apple cider czyli cydru jabłkowego (ja dodawałam ocet jabłkowy, oczywiście nie więcej niż pół łyżki)
2 łyżki oliwy
1 cebula posiekana
1 marchewka drobno pokrojona
1 gałązka selera pokrojona
1 puszka ciecierzycy
Na oliwie smażymy cebulę, marchew, selera, tymianek i pietruszkę aż zmiękną i będą złoto-brązowe. Dodajemy cydr jabłkowy (lub ocet jabłkowy, tak ok. 1/2 łyżki lub do smaku), liść laurowy i ciecierzycę, a potem pomału wlewamy nasz rosołek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ja to jeszcze gotuję przez dobre pół godziny żeby warzywa były miękkie.
Na jakieś 15 min. przed końcem gotowania dodajemy drobny makaron - polecam makaron ryżowy, połamany na drobne kawałki. Ilość zależy od własnego upodobania i apetytu.
Można zamiast makaronu ugotować kładzione kluseczki.