Wykonanie:
Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski. Dodajemy 150 ml wody i zaczynamy wyrabiać. Pozostałą część wody dolewamy w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, wyrabiamy je jeszcze ok. 5 min. Ciasto odstawiamy na 10 min, aby chwilę odpoczęło, a następnie znów wyrabiamy przez ok. 5 min.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 h. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże bułki chcemy uzyskać). Ja swoje ciasto zwykle ważę na wadze, dziele przez ilość bułek jakie chce uzyskać i w ten sposób otrzymuje jednakowej wielkości bułki. Z każdej części ciasta formujemy bułkę, którą następnie lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub blaszce wysypanej mąką. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30-40 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo wówczas za bardzo się napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki przed pieczeniem można z góry naciąć bardzo ostrym nożem nożem.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C przez ok. 15 min. Należy kontrolować czas pieczenia bułek.
Smacznego :)
* Jeśli zamiast drożdży instant używacie drożdży świeżych, należy wcześniej przygotować zaczyn. Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. Gdy drożdże zaczną pracować, zaczyn łączymy z resztą składników i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.
- Przepisy
0 komentarzy
Kajzerki - pyszne śniadanie na niedzielny poranek [PRZEPIS]
![Kajzerki - pyszne śniadanie na niedzielny poranek [PRZEPIS] Kajzerki - pyszne śniadanie na niedzielny poranek [PRZEPIS]](/images/items/36c98074cd3cc928741fcc3d01f66cd3.jpg)
Brak komentarzy dla tego artykułu.