Wykonanie:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30-40 min do napęcznienia, następnie gotować wraz z liśćmi laurowymi przez kolejne 30 minut aż do zmięknięcia. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce.
Obraną cebulę i seler naciowy posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, seler, marchew i seler naciowy, dusić przez ok 10 minut (aż do miękkości).
Słonecznik i płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Odlać nadmiar wody.
Z soczewicy wyjąć liście laurowe, dodać słonecznik, wszystkie warzywa, płatki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zmieszać wraz ze wszystkimi ziołami i przyprawami (polecam sól i pieprz dodawać stopniowo).
Foremkę o średnicy 20 cm posmarować oliwą, wysypać otrębami, wlać pasztet.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 – 40 minut.
Przed krojeniem całkowicie wystudzić.
Smacznego!