4 spore i twarde pomidory
250 g świeżego szpinaku
150 g mozzarelli
garść ziaren słonecznika
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
sok z cytryny
oliwa z oliwek
Smacznego!
Z pomidorów ścinamy wierzchołki i wydrążamy gniazda nasienne, czyli ogólnie cały środek. Ten środek już nam nie będzie potrzebny, możemy go przerobić później na jakiś sos pomidorowy.
W środku wydrążone pomidory posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Chowamy do lodówki i przygotowujemy szpinak.
Szpinak drobno siekamy i mieszamy z również drobno pokrojoną mozzarellą oraz uprażonymi na patelni pestkami słonecznika. Dolewany 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i sok z 1 cytryny. Na koniec szczyptę gałki muszkatołowej oraz pieprz i sól do smaku.
Farsz wkładamy do pomidorów, zawijamy całość w folię aluminiową i grillujemy ze wszystkich stron 10-15 minut.