Wykonanie:
1. W misce średniej wielkości połączyć suche składniki.
2. W środku zrobić wgłębienie, wlać oliwę oraz letnią wodę.
3. Zagnieść ciasto (ok.5 -10 minut).
4. Podzielić ciasto na 16 równych kawałków.
5. Wziąć 2 kawałki i uformować dwa wałki o długości 30-35 cm.
6. Ciasto, z którym nie pracujemy przykryć, by nie wysychało.
7. Dwa wałki umieścić koło siebie, zwinąć naprzemiennie, skleić na końcu tworząc okrąg.
8. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do piecznia. Powtórzyć z resztą ciasta.
9. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
10. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
11. Sezam wsypać na patelnię, prażyć na średnim gazie.
12. Mieszać co jakiś czas, gdy sezam się przyrumieni odstawić.
13. Wrzątek wlać do szerokiej i płytkiej miski, dodać melasę.
14. Mieszać aż melasa całkowicie się rozpuści.
15. Sezam przesypać do równie szerokiej i płytkiej miski.
16. Każdy Simit zamoczyć w wodzie z melasą, delikatnie otrzepać z nadmiaru cieczy, obtoczyć z obu stron w sezamie.
17. Przenieść z powrotem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
18. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 17 minut.
Smacznego!