Opis wykonania:
Ciasto
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do mąki wraz z cukrem i jajkami miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.
Masa
Rozpuszczamy margarynę, następnie jeszcze do ciepłej dodajemy cukier, kakao oraz mleko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Pozostałości ciasta lub ciastek kruszymy ( jeżeli nie macie upieczcie biszkopt z 3 jajek tylko bardziej go wysuszcie przy pieczeniu ) dodajemy posiekane bakalie oraz powidła i aromat, dokładnie mieszamy i zaraz wykładamy na ciasto. Równomiernie rozprowadzamy.
Polewa
W wodzie namaczamy żelatynę, margarynę rozpuszczamy następnie dodajemy cukier i kakao, podgrzewamy lekko - masa nie może się zagotować. Gdy masa ładnie się połączy ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Ja użyłam tylko 3 łyżek cukru bo chciałam by polewa nie była za słodka.
Ciasto
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do mąki wraz z cukrem i jajkami miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.
Masa
Rozpuszczamy margarynę, następnie jeszcze do ciepłej dodajemy cukier, kakao oraz mleko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Pozostałości ciasta lub ciastek kruszymy ( jeżeli nie macie upieczcie biszkopt z 3 jajek tylko bardziej go wysuszcie przy pieczeniu ) dodajemy posiekane bakalie oraz powidła i aromat, dokładnie mieszamy i zaraz wykładamy na ciasto. Równomiernie rozprowadzamy.
Polewa
W wodzie namaczamy żelatynę, margarynę rozpuszczamy następnie dodajemy cukier i kakao, podgrzewamy lekko - masa nie może się zagotować. Gdy masa ładnie się połączy ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Ja użyłam tylko 3 łyżek cukru bo chciałam by polewa nie była za słodka.