Zatem najpierw kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na oleju. Jak wrzucimy cebulę na patelnię to bierzemy się za czosnek. Siekamy go bardzo drobno i dodajemy do cebuli. Teraz papryka. Też w kostkę i też do cebuli. Smażymy to razem ze 3 minuty na małym ogniu żeby nie przypalić cebuli. Teraz dodajemy surowy ryż.
Nalewamy szklankę ciepłej wody i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową. Jakąkolwiek, ja akurat miałem tylko warzywne. I ten bulion na patelnię do reszty składników.Czekamy aż się zacznie gotować i dodajemy puszkę pomidorów. Razem z zalewą. Czekamy aż znów się zagotuje i dodajemy serek mascarpone. Mieszamy dokładnie i kroimy w kostkę cukinię. I na patelnię. Solimy, pieprzymy, dodajemy posiekane świeże zioła (bazylia, oregano) i dusimy/gotujemy/smażymy (nie wiem, która nazwa jest właściwa) jeszcze 5 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i wlewamy do środka naszą masę z patelni. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 35 minut. Potem wyjmujemy naczynie i na górze układamy plastry żółtego sera. I pieczemy dalej przez kolejne 20 minut.
I jedzonko gotowe. Jest naprawdę pyszne.