Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie.
To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy.
Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności.
Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Smacznego!
- Wielkanoc
0 komentarzy
Babka kolorowa; idealna na WIELKANOCNY STÓŁ [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.