Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy mleko będzie już letnie dodajemy drożdże i zaczyn odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy do miski z solą i ziołami. Wlewamy zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy do miski z solą i ziołami. Wlewamy zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce.
Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej silikonową matą lub wyłożonej pergaminem. Blachę z bułkami odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki nacinamy "na krzyż" i delikatnie smarujemy jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Na dno piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce.