Opis wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłych, ale nie gorących ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę tak by masa nie była zbyt rzadka i kleista. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłych, ale nie gorących ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę tak by masa nie była zbyt rzadka i kleista. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem.