Opis wykonania:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka. Pozostałe gotujemy, aż do zawrzenia i zalewamy nim pół szklanki mąki ,dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną mąkę dokładnie rozrabiamy z drożdżami ( ja zrobiłam to mikserem) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodajemy wraz z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz drobno posiekana skórką i mąką do wyrośniętego rozczynu dokładnie wyrabiamy ciasto. Ostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Formujemy paczki, w środek każdej wkładamy łyżeczkę marmolady lub konfitury, uformowane pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka. Pozostałe gotujemy, aż do zawrzenia i zalewamy nim pół szklanki mąki ,dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną mąkę dokładnie rozrabiamy z drożdżami ( ja zrobiłam to mikserem) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodajemy wraz z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz drobno posiekana skórką i mąką do wyrośniętego rozczynu dokładnie wyrabiamy ciasto. Ostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Formujemy paczki, w środek każdej wkładamy łyżeczkę marmolady lub konfitury, uformowane pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.