Ser zmielić blenderem lub zetrzeć na drobnej tarce, połączyć z resztą składników i wyrobić na jednolite ciasto (wyrabiać około 20 minut). Ja nawet lubię sam proces gniecenia ciasta, ale tym razem czasu miałem niewiele więc posłużyłem się automatem do chleba :) Wrzuciłem wszystkie składniki i uruchomiłem program. Jak już się wymieszało to zatrzymałem maszynę i przełożyłem wyrobione ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem. Chociaż prawda jest taka, że chyba lepiej jest przełożyć do dwóch foremek, bo ciasto nieprawdopodobnie rośnie! Mi po niecałych 30 minutach wystawało z formy z dobre 5 centymetrów! A może i więcej. W końcu drożdży jest całkiem sporo i powinno dać mi to do myślenia. Niestety nie dało... Tak więc włóżmy ciasto do dwóch keksówek, pewnie będzie go ze dwa-trzy centymetry na dnie (to tylko pół kilo mąki i dlatego zasugerowałem się jedną foremką) i zostawmy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno wyrosnąć całkiem obficie. A potem już tylko wsadzamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Przepisy
0 komentarzy
Chleb z serem i sokiem pomidorowym - zupełnie NOWY SMAK [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.