Wszystkie składniki potrzebne na ciastko zagniatamy ze sobą przez kilka minut aż będzie elastyczne. Formujemy kulkę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz i masełko szałwiowe, które przed samym podaniem tylko podgrzejemy. Ricottę mieszamy z drobno posiekaną bazylią oraz sokiem z limonki, następnie solimy i pieprzymy do smaku. Farsz najlepiej włożyć do rękawa cukierniczego i tak nakładać do ravioli. Masło przygotowujemy rozpuszczając masło i dodając posiekaną szałwię.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy koła nie mniejsze niż 9 cm średnicy. Nakładamy farsz, zostawiając środek pierożka pusty. W sam środek wybijamy żółtko, przykrywamy drugim kołem i porządnie sklejamy. Ravioli najlepiej skleją się jeżeli ich brzegi posmarujemy białkiem.
W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i dodajemy łyżkę oliwy. Ravioli gotujemy 3 minuty.
Podajemy z masełkiem szałwiowym, startym parmezanem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Z powyższej ilości składników zrobiliśmy 6 ravioli i zostało nam jeszcze trochę ciasta. Przerobiliśmy więc je na pyszny domowy makaron, takie szerokie wstążki, coś jak fettuccine. Jeżeli więc szukacie przepisu na ciasto na makaron to ten przepis jest doskonały. Wiem już, że jeszcze nie raz po niego sięgniemy, domowy makaron jest fajny :)
Smacznego!
- Przepisy
0 komentarzy
Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem [PRZEPIS]
![Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem [PRZEPIS] Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem [PRZEPIS]](/images/items/31f1948c9435ccb2e47500fc2ddc8bce.jpg)
Brak komentarzy dla tego artykułu.