Do swojego kulinarnego i pachnącego świata zabierają Nas dzisiaj Paweł i Magda Marder. Link do ich bloga znajdziecie poniżej!
jakiś czas temu Madzia zaczęła chodzić na okoliczny bazarek. Po takie prawdziwe świeże wiejskie rzeczy do jedzenia. Niemal za każdym razem kupuje śmietanę i mleko. I z takiego wiejskiego mleka zrobiliśmy twaróg. Od razu napiszę, że takie sklepowe UHT się nie nadaje (nie ma w nim bakterii odpowiedzialnych za zsiadanie się mleka).
I właśnie tylko to mleko będzie nam potrzebne, nic więcej. Wlewamy mleko do miski i za dwa dni będzie już zsiadłe. Wtedy wlewamy je do garnka i podgrzewamy przez 30 minut. Ale bardzo ważne jest żeby nie doprowadzić do wrzenia! W tym czasie mleko zacznie się zbijać w grudki. Następnie durszlak wykładamy gazą i na tę gazę odlewamy mleko z garnka. Odciskamy dokładnie, żeby całą serwatka wypłynęła, a mleko zostało w gazie. Uwaga, będzie bardzo gorące! Jeżeli uznamy, że za bardzo odcisnęliśmy i twaróg jest zbyt suchy to możemy dodać odrobinę śmietany.
I właściwie to już koniec. Jeszcze tylko przekładamy twaróg do jakiegoś pojemniczka.