Żółte cukinie kroimy wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki (około 5 mm szerokości). Podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
W garnku doprowadzamy do wrzenia 0,5 l bulionu i wrzucamy cukinię. Kilka kawałków zostawiamy do przyozdobienia talerza. Jak cukinia będzie miękka to zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
W drugim garnku dokładnie to samo robimy w zieloną cukinią. W rezultacie otrzymujemy dwie zupy w różnych kolorach o zbliżonej konsystencji.
Zupy nalewamy na talerz jednocześnie. W obie ręce bierzemy łyżki do nalewania zupy i równomiernie obie zupy jednocześnie wlewamy na talerz, tak żeby w połowie się połączyły. Talerz ozdabiamy kawałkami cukinii, a na środek dajemy kleksa śmietany.
Smacznego!