Opis wykonania
1. Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże 2 łyżki mąki i cukru pudru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięci.
2. Żółtka i białko ucieramy z cukrem pudrem, solą i masłem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek i wlewamy zaczyn, masę jajeczną i lekko podgrzaną śmietankę. Całość zagniatamy do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. W połowie mleka rozrabiamy budyń z cukrem, pozostałe gotujemy razem z masłem i wlewamy budyń, gotujemy do zgęstnienia. Następnie wsypujemy mielone orzechy dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką kółka i teraz są dwa sposoby albo układamy nadzienie na płat ciasta, zalepiamy brzegi i formujemy kulki lub nadziewamy dopiero po usmażeniu pączków. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką, nadziane kładziemy zlepieniem do stolnicy.
5. Smażymy na rozgrzanym smalcu, sprawdzając za pomocą małego kawałka ciasta czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany- powinien szybko wypłynąć na powierzchnie i ładnie się rumienić.
6. Pączki smażymy z każdej strony- nadziane kładziemy zlepieniem do góry, osączamy na papierowych ręcznikach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
1. Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże 2 łyżki mąki i cukru pudru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięci.
2. Żółtka i białko ucieramy z cukrem pudrem, solą i masłem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek i wlewamy zaczyn, masę jajeczną i lekko podgrzaną śmietankę. Całość zagniatamy do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. W połowie mleka rozrabiamy budyń z cukrem, pozostałe gotujemy razem z masłem i wlewamy budyń, gotujemy do zgęstnienia. Następnie wsypujemy mielone orzechy dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką kółka i teraz są dwa sposoby albo układamy nadzienie na płat ciasta, zalepiamy brzegi i formujemy kulki lub nadziewamy dopiero po usmażeniu pączków. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką, nadziane kładziemy zlepieniem do stolnicy.
5. Smażymy na rozgrzanym smalcu, sprawdzając za pomocą małego kawałka ciasta czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany- powinien szybko wypłynąć na powierzchnie i ładnie się rumienić.
6. Pączki smażymy z każdej strony- nadziane kładziemy zlepieniem do góry, osączamy na papierowych ręcznikach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.