Wykonanie:
Składniki ciastka rozdrabniamy/rozkruszamy ręcznie lub przy użyciu malaksera. W niewielkim garnku umieszczamy mleko, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy na niedużym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie masa o jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki: pokruszone ciastka, masę kakaową, dżem, wiśniówkę oraz posiekane orzechy i migdały oraz czekoladę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, możemy dodać do niej trochę mleka lub konfitury.Z masy wyrobionej masy formujemy kulki. Każdą kulę obtaczamy w wybranej posiekanych orzechach, wiórkach itp.
Gotowe bajaderki przekładamy bezpośrednio na talerz lub wkładamy do ozdobnych papilotek. Przechowujemy je w lodówce.
Smacznego :)
* Bajaderki należy wyjąć z lodówki ok. 30-60 minut przed podaniem.