Warto wykonać bajaderki jeśli nie chcemy wyrzucać jedzenia. Polecam :)
Składniki (na ok.6 bajaderek wielkości dużego orzecha włoskiego)
Na ciasto:
Na ciasto:
- 200 g resztek ciast drożdżowych, ciast kruchych, muffinek, biszkoptów (ciasta muszą być bez kremów i galaretek) lub można użyć pokruszonych maślanych ciasteczek/ herbatników
- 75 ml mleka (jeśli składniki ciasta są wilgotne, należy dać mniej mleka)
- 1-2 łyżki dobrego kakao w proszku
- 1-2 łyżki alkoholu (ja użyłam wiśniówki)
- 2 łyżki cukru
- 80 g konfitury wiśniowej (lub dżem,marmolada, powidła śliwkowe)
- 1 łyżka masła
- 40 g posiekanych orzechów włoskich
- 20 g posiekanych płatków migdałowych
- 60 g czekolady (pokrojenej na drobne kawałki)
Do obtoczenia:
- posiekane orzeszki ziemne/laskowe/włoskie
- posypka czekoladowa
- wiórki kokosowe
- posiekane płatki migdałowe lub całe płatki
- kakao