Wykonanie:
Pomarańczę dokładnie szorujemy, a następnie wyparzamy. Za pomocą obieraczki ściągamy z niej pomarańczową skórkę (staramy się nie omijać białą błonkę, ponieważ nada ona goryczy). Skórkę drobniutko kroimy i wrzucamy do słoiczka lub buteleczki. Następnie zalewamy wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsamy i odkładamy w ciemne, suche miejsce (u mnie do piwniczki).
Ekstrakt jest gotowy po 7 dniach, jednak po 2 miesiącach uzyskuje on pełny aromat. Co jakiś czas warto go wstrząsnąć. Termin ważności to 1 rok.
* Moje buteleczki z ekstraktem nie są pełne, ponieważ odrobinę ich zużyłam do ostatnich moich ciast :)
- Przepisy
3 komentarze
Ekstrakt z cytryny i z pomarańczy [PRZEPIS]
![Ekstrakt z cytryny i z pomarańczy [PRZEPIS] Ekstrakt z cytryny i z pomarańczy [PRZEPIS]](/images/items/9d7b0ae9b881d63c84bc227fe4f7ad4b.jpg)
Brak komentarzy dla tego artykułu.