Wykonanie:
Ciasto
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Do letniego(nie gorącego!) mleka dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajko i całość mieszamy.
Mąkę pszenną przesiewamy do miski z suchymi drożdżami. Używając świeżych drożdży najpierw należy zrobić rozczyn. Do miski z mąką dodajemy sól, kardamon i mleko wymieszane z resztą składników. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie ono miękkie i elastyczne. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło możemy dosypać maksymalnie 3 łyżki mąki (nie więcej). Z ciasta formujemy o kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
Budyń
W szklanym lub plastikowym naczyniu ucieramy żółtka z połową cukru, do momentu aż będą białe i puszyste. Do żółtek dodajemy mąkę i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Wszystko razem miksujemy. W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka z połową cukru, gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy żółtkową mieszankę i gotujemy około 1 minuty, aż krem zgęstnieje. Wyłączamy palnik. Na końcu dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.
Budyń przykrywamy folią spożywczą, w taki sposób, aby folia dotykała budyniu i żeby nie wytworzył się kożuch (folia powinna dotykać kremu). Odstawiamy do ostudzenia.
Formowanie i pieczenie bułek
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych części około 65 g każda (można każdą część zważyć za pomocą wagi kuchennej ). Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, w sporych odległościach od siebie. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).
Gdy bułeczki się podwoją swoją objętość, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę praktycznie do samej blaszki (ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie). Następnie każde zgłębienie wypełniamy budyniem.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 15 minut. Studzimy na kratce.
Dodatkowo
Cukier puder wsypujemy do miseczki. Dodajemy gorącą wodę i rozcieramy grzbietem łyżki (jeśli lukier jesy zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej). Bułki smarujemy lukrem i natychmiast obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
- Przepisy
0 komentarzy
Skoleboller - norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe "szkolne bułki" [PRZEPIS]
![Skoleboller - norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe "szkolne bułki" [PRZEPIS] Skoleboller - norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe "szkolne bułki" [PRZEPIS]](/images/items/c15b352d4d4e52ef0f336e50be6ce322.jpg)
Brak komentarzy dla tego artykułu.