Opis wykonania:
1. Białko, cukier, mąkę i masło wkładamy do miseczki , wszystko razem miksujemy na gładką masę, ciasto dzielimy i barwimy .Jedną część na różowo , drugą na czerwono. Przekładamy do woreczków lub szprycy.
2. Drukujemy szablon na kartce A4 . Blaszka u mnie 26x 38 cm na dno przycinamy szablon , na szablon kładziemy przycięty papier do wypieków. Wyciskamy wzorek za pomocą szprycy, blaszkę wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut.
3. Robimy ciasto na roladę w tym czasie. Oddzielamy białka i żółtka.Białka ubijamy dodajemy cream of tartar lub sok z cytryny oraz połowę z cukru ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszysta mas , dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy, wlewamy ostudzone masło, wsypujemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.
4. Blaszkę wyciągamy z zamrażalnika, wyciągamy spod papieru szablon, wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, delikatnie uderzamy blaszką by wyrównać ciasto. Pieczemy w 200 C około 7 - 8 minut bez termoobiegu.
5. Przycinamy papier na wielkość ciasta posypujemy cukrem pudrem, upieczone ciasto delikatnie odkrawamy od brzegów i przewracamy szybko blaszkę z ciastem, ściągamy papier delikatnie z wierzchu odkładamy na bok, następnie ponownie obracamy ciasto na tym że papierze.
6. Śmietankę podgrzewamy by była ciepła , ważne by jej nie zagotować. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, zalewamy śmietanką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno :).
7. Masę rozsmarowujemy na cieście, pokrojone truskawki układamy około 2 cm od brzegu bez wzorków, zwijamy i schładzamy lub od razu zajadamy :).
1. Białko, cukier, mąkę i masło wkładamy do miseczki , wszystko razem miksujemy na gładką masę, ciasto dzielimy i barwimy .Jedną część na różowo , drugą na czerwono. Przekładamy do woreczków lub szprycy.
2. Drukujemy szablon na kartce A4 . Blaszka u mnie 26x 38 cm na dno przycinamy szablon , na szablon kładziemy przycięty papier do wypieków. Wyciskamy wzorek za pomocą szprycy, blaszkę wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut.
3. Robimy ciasto na roladę w tym czasie. Oddzielamy białka i żółtka.Białka ubijamy dodajemy cream of tartar lub sok z cytryny oraz połowę z cukru ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszysta mas , dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy, wlewamy ostudzone masło, wsypujemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.
4. Blaszkę wyciągamy z zamrażalnika, wyciągamy spod papieru szablon, wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, delikatnie uderzamy blaszką by wyrównać ciasto. Pieczemy w 200 C około 7 - 8 minut bez termoobiegu.
5. Przycinamy papier na wielkość ciasta posypujemy cukrem pudrem, upieczone ciasto delikatnie odkrawamy od brzegów i przewracamy szybko blaszkę z ciastem, ściągamy papier delikatnie z wierzchu odkładamy na bok, następnie ponownie obracamy ciasto na tym że papierze.
6. Śmietankę podgrzewamy by była ciepła , ważne by jej nie zagotować. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, zalewamy śmietanką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno :).
7. Masę rozsmarowujemy na cieście, pokrojone truskawki układamy około 2 cm od brzegu bez wzorków, zwijamy i schładzamy lub od razu zajadamy :).