Opis przygotowania:
1. Z żółtek, margaryny, 100 g cukru kryształu i cukru waniliowego ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.
Po tym czasie ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem, wykładamy na upieczone ciasto i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.
3. Jagody jeżeli są świeże płuczemy i odsączamy, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, wsypujemy jagody odstawiamy do lekkiego tężenia galaretki. Jeżeli używamy mrożonych owoców to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej wody i wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody, czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Połowę śmietany wykładamy na wystudzony placek , następnie galaretkę z owocami i resztę śmietany, przykrywamy 2 plackiem.
1. Z żółtek, margaryny, 100 g cukru kryształu i cukru waniliowego ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.
Po tym czasie ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem, wykładamy na upieczone ciasto i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.
3. Jagody jeżeli są świeże płuczemy i odsączamy, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, wsypujemy jagody odstawiamy do lekkiego tężenia galaretki. Jeżeli używamy mrożonych owoców to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej wody i wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody, czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Połowę śmietany wykładamy na wystudzony placek , następnie galaretkę z owocami i resztę śmietany, przykrywamy 2 plackiem.