Opis wykonania :
Blaty makowe
Wykonałam je oddzielnie z prostego powodu by mieć pewność, że nic mi nie opadnie i będą równiusienkie .
1. Mak płuczemy na drobnym sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem ,aż do przykrycia , zostawiamy na noc. Odcedzamy i mielimy dwa razy . Następnie dzielimy na 3 równe części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 C .
3. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę , dodajemy mak, bułkę i kasze oraz proszek i ekstrakt, mieszamy. Białka ubijamy dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy . Tortownice samo dno wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy około 25 minut .Po upieczeniu studzimy i tak dwa pozostałe.
Krem waniliowy
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Mascarpone mieszamy osobno następnie dodajemy niewielka ilość ubitej śmietany i mieszamy ,dodajemy całość oraz ekstrakt i pastę do pozostałej śmietany. Mieszamy całość.
Poncz
Mieszamy wodę z likierem .
Konfitura
Konfiturę można lekko podgrzać jeżeli jest zbyt twarda i przecieramy przez sitko jeżeli zawiera skórki pomarańczowe, studzimy.
Złożenie:
Pierwszy blat delikatnie ponczujemy i smarujemy połową konfitury , następnie wykładamy połowę kremu, jeżeli chcecie ozdobić wierzch i boki musicie podzielić masę na 3 części.Kładziemy drugi blat ponczujemy konfitura i krem , ostatni blat. Schładzamy około 3 godziny.
Po tym czasie pokrywamy kremem maślanym , schładzamy , pokrywamy lukrem plastycznym i dekorujemy.
Blaty makowe
Wykonałam je oddzielnie z prostego powodu by mieć pewność, że nic mi nie opadnie i będą równiusienkie .
1. Mak płuczemy na drobnym sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem ,aż do przykrycia , zostawiamy na noc. Odcedzamy i mielimy dwa razy . Następnie dzielimy na 3 równe części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 C .
3. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę , dodajemy mak, bułkę i kasze oraz proszek i ekstrakt, mieszamy. Białka ubijamy dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy . Tortownice samo dno wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy około 25 minut .Po upieczeniu studzimy i tak dwa pozostałe.
Krem waniliowy
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Mascarpone mieszamy osobno następnie dodajemy niewielka ilość ubitej śmietany i mieszamy ,dodajemy całość oraz ekstrakt i pastę do pozostałej śmietany. Mieszamy całość.
Poncz
Mieszamy wodę z likierem .
Konfitura
Konfiturę można lekko podgrzać jeżeli jest zbyt twarda i przecieramy przez sitko jeżeli zawiera skórki pomarańczowe, studzimy.
Złożenie:
Pierwszy blat delikatnie ponczujemy i smarujemy połową konfitury , następnie wykładamy połowę kremu, jeżeli chcecie ozdobić wierzch i boki musicie podzielić masę na 3 części.Kładziemy drugi blat ponczujemy konfitura i krem , ostatni blat. Schładzamy około 3 godziny.
Po tym czasie pokrywamy kremem maślanym , schładzamy , pokrywamy lukrem plastycznym i dekorujemy.