Do swojego aromatycznego świata zabiera nas Pani Justyna Lennert Mynarska, która na co dzień prowadzi kulinarnego bloga (link poniżej!)
Składniki : na tortownicę 26 cm
Wykonałam każdy blat oddzielnie podane proporcje x 3(oprócz maku , mak dzielimy na 3 równe porcje po namoczeniu i zmieleniu wychodzi wtedy około 250 g na porcje )
450 g maku ( na cały tort )
135 g cukru kryształu drobnego
4 jajka
1,5 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do nasączenia :
50 ml likieru pomarańczowego
2 łyżki wody
Krem waniliowy :
600 g mascarpone
300 ml śmietanki 36 %
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo :
słoiczek konfitury pomarańczowej
krem maślany
1 kg masy plastycznej
barwnik ecru
barwnik zielony
kwiaty do dekoracji
lukier królewski do koronki