Opis wykonania:
Placki :
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, odsączamy na sicie. Do ziemniaków dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, majeranek, jajka, mąkę i proszek. Wszystko dokładnie mieszamy by składniki się dobrze wymieszały.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej około 0,5 mm i na gorący kładziemy placki, smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Polewamy sosem
Sos :
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy starte na tarce pieczarki, łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu.
Smażymy około 10 minut, aż odparuje sok z pieczarek i będą złociste. Dodajemy następnie śmietankę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Jeżeli będzie za gesty możemy go rozrzedzić wodą.
Placki :
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, odsączamy na sicie. Do ziemniaków dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, majeranek, jajka, mąkę i proszek. Wszystko dokładnie mieszamy by składniki się dobrze wymieszały.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej około 0,5 mm i na gorący kładziemy placki, smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Polewamy sosem
Sos :
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy starte na tarce pieczarki, łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu.
Smażymy około 10 minut, aż odparuje sok z pieczarek i będą złociste. Dodajemy następnie śmietankę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Jeżeli będzie za gesty możemy go rozrzedzić wodą.