Opis wykonania:
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy sypka czekoladę, ser mieszamy ze śmietaną, żółtkami oraz wódką. Mieszankę serową dodajemy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy wykrawaczem kółka, w środku każdego wykrawamy dziurkę małym kieliszkiem. Skrawki zagniatamy i ponownie wałkujemy i wycinamy. Rozgrzewamy olej, oponki smażymy na niezbyt dużym ogniu by szybko się nie rumieniły i zdążyły usmażyć w środku. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Polewa:
Wodę i cukier gotujemy, gdy zacznie wrzeć wyłączamy gaz dodajemy drobno pokrojone masło mieszamy cały czas, aż masło całkowicie się rozpuści, dodajemy kakao mieszamy. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć maczamy oponki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy sypka czekoladę, ser mieszamy ze śmietaną, żółtkami oraz wódką. Mieszankę serową dodajemy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy wykrawaczem kółka, w środku każdego wykrawamy dziurkę małym kieliszkiem. Skrawki zagniatamy i ponownie wałkujemy i wycinamy. Rozgrzewamy olej, oponki smażymy na niezbyt dużym ogniu by szybko się nie rumieniły i zdążyły usmażyć w środku. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Polewa:
Wodę i cukier gotujemy, gdy zacznie wrzeć wyłączamy gaz dodajemy drobno pokrojone masło mieszamy cały czas, aż masło całkowicie się rozpuści, dodajemy kakao mieszamy. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć maczamy oponki.