Wykonanie:
Ciasto piernikowe
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Pod koniec ucierania dodajemy pozostałe składniki. Pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniejszym ciastem. Ciasto dzielimy na 2 placki i pieczemy ok. 30-40 min w temp 180 C lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha. Studzimy.
Wkładka
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu ubitą piane z białek. Pieczemy placek w temp 180 C ponownie przez 30-40 min. (Należy kontrolować czas pieczenia i jakiś czas zaglądać do ciasta przez szybkę. Czas pieczenia wydłuży się jeśli wasze jabłka miały w sobie dużo soku). Pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Masa
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na dwie części.
Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.
Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.
Smacznego :)