Opis wykonania:
Żółtka ucieramy z cukrem i solą na puszysta masę, dodajemy kefir, śmietankę, sok i skórkę z cytryny oraz spirytus- miksujemy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem, wlewamy masę żółtkową dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto w razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wybijamy ciasto do powstania widocznych pęcherzyków powietrza. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Olej lub smalec rozgrzewamy w głębokim garnku, ciasto cieniutko wałkujemy na 2-3 mm i wykrawamy różnej wielkości serca, wkładamy na tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron, odcedzamy i kładziemy na papierowy ręcznik. Odsączone układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Żółtka ucieramy z cukrem i solą na puszysta masę, dodajemy kefir, śmietankę, sok i skórkę z cytryny oraz spirytus- miksujemy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem, wlewamy masę żółtkową dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto w razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wybijamy ciasto do powstania widocznych pęcherzyków powietrza. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Olej lub smalec rozgrzewamy w głębokim garnku, ciasto cieniutko wałkujemy na 2-3 mm i wykrawamy różnej wielkości serca, wkładamy na tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron, odcedzamy i kładziemy na papierowy ręcznik. Odsączone układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.