Wykonanie:
ciasto:
1. W małym garnuszku mleko zagotować z masłem. Odstawić do ostygnięcia.
3. W dużej misce połączyć mąkę oraz sól. Dodać jajka oraz mleko z masłem.
4. Wyrabiać z początku mikserem, następnie rękami. Ciasto będzie dość lepkie.
4. Uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić przez ok. godzinę.
farsz:
1. Zalać soczewicę wodą i pozwolić jej pęcznieć przez noc. Następnego dnia ugotować.
1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
2. Gdy oliwa jest rozgrzana dodać obraną i posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Smażyć ok. 5-7 minut, lub aż cebulka stanie się półprzezroczysta.
4. Dodać ugotowaną soczewicę, zioła, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone oliwki.
5. Smażyć kolejne 2 minuty. Odstawić patelnię z palnika. Ostudzić.
Empanadas:
1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
2. Rozwałkować ciasto na grubość ok 3-4 mm.
3. Przy pomocy odwróconej miski o średnicy 10-12 cm, wykrawać kółka.
4. Po środku każdego kółka umieścić łyżkę farszu, posypać parmezanem.
5. Złożyć empanada na pół, ścisnąć mocno brzegi, delikatnie je wydłużając.
6. Podwinąć wydłużone brzegi do góry, złożyć je ponownie, docisnąć i wyciąć wzorki przy pomocy łyżeczki lub widelca.
7. Powtórzyć czynność z każdym empanda.
8. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i poukładać na niej pierożki.
9. Posmarować wierzch pierożków rozbełtanym jajkiem, posypać ziołami.
10. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut (aż delikatnie się zrumienią).
11. Podawać ciepłe.
Smacznego!