Wykonanie:
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże instant, cukier i sól.(ze świeżymi należy zrobić rozczyn). W wodzie dokładnie rozpuszczamy mleko w proszku. Do miski z mąki dodajemy mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy je niewielką ilością mąką. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 6 części. Każdą formujemy w bagietkę lub podłużną bułeczkę którą delikatnie spłaszczamy. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i przykrywamy czystą ściereczką. Tak przygotowane bagietki odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bagietki, następnie obficie posypujemy mieszanką ziaren. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 6 części. Każdą formujemy w bagietkę lub podłużną bułeczkę którą delikatnie spłaszczamy. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i przykrywamy czystą ściereczką. Tak przygotowane bagietki odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bagietki, następnie obficie posypujemy mieszanką ziaren. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce.
*jeżeli nie macie w domu mleka w proszku, do przygotowania bagietek możecie użyć świeżego mleka.
Smacznego :)