Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę. W mące robimy wgłębienie, wlewamy miód, nożem mieszamy z częścią mąki, aby się nie rozlewał. Dodajemy przyprawy korzenne, cukier puder, tłuszcz oraz wbijamy jajo. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i wyrabiamy je tak długo, dopóki nie będzie lśniące i na przekroju jednolite. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub wykładamy silikonową matą.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy foremką kształty i układamy na blaszce. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do ok. 180 C przez 8-10 min. Pierniki przechowujemy w słoju lub w pudełku na ciastka. Po 2-3 pierniczki kruszeją i są wyśmienite. Pierniki można polukrować lub udekorować dowolną polewą z białej lub ciemnej czekolady i posypać dowolną posypką.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy foremką kształty i układamy na blaszce. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do ok. 180 C przez 8-10 min. Pierniki przechowujemy w słoju lub w pudełku na ciastka. Po 2-3 pierniczki kruszeją i są wyśmienite. Pierniki można polukrować lub udekorować dowolną polewą z białej lub ciemnej czekolady i posypać dowolną posypką.
Smacznego :)