Wykonanie:
dzień pierwszy:
1. W dużym garnku roztopić miód, masło i smalec.
2. Dodać cukry, kakao i przyprawy.
3. Gotować aż do roztopienia cukru.
4. Odstawić w chłodne miejce aż do całkowitego ostudzenia.
5. W dużej misce połączyć mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kawę.
6. Suche składniki zmieszać z mokrymi.
7. Dodać jajka, śmietanę, zmiksować.
8. Ciasto wyciągnąć na opruszony mąką stół, ugniatać. Można podsypywać mąką, lecz ciasto powinno pozostać być lepkie.
9. Ciasto zawinąć w folię lub przełożyć do miski.
10. Schłodzić w lodówce przez całą noc.
dzień drugi:
1. Wyciągnąć ciasto z lodówki, wyrobić na macie silikonowej.
2. Ciasto podzielić na kilkanaście kawałków.
3. Rozwałkować kawałek ciasta, zaznaczyć delikatnie kształty ciastek, na środek każdego nałożyć trochę marmolady.
5. Na wierzch położyć drugi rozwałkowny placek, delikatnie docisnąć, omijając miejsca z marmoladą.
6. Kierujac się wybrzuszeniami powstałymi marmoladą, wykrawać pierniczki.
7. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piec 7-8 minut.
9. Ostudzić i moczyć w czekoladzie.
SMACZNEGO!