Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki: na 12 babeczek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki kakao
- szczypta soli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
- 1 łyżka likieru czekoladowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki sera homogenizowanego waniliowego + jajo
- garść migdałów do posypania wierzchu
- stopiona czekolada do polania wierzchu
Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, sól i wymieszać. Do drugiej wlać jogurt, oliwę oraz likier czekoladowy. Do mokrych składników dodajemy suche i delikatnie łączymy składniki mieszając łyżką.Ser homogenizowany łączymy z jajkiem i dobrze mieszamy.
Do 12 foremek wysmarowanych masłem wlewamy do ich 1/2 wysokości czekoladowego ciasta, następnie wkładamy po łyżce serka homogenizowanego i zalewamy kolejną porcją czekoladowego ciasta tak by sięgało 3/4 wysokości foremki. Przemieszać widelcem ciasto w foremce dwoma ruchami, nagrzać piekarnik do 180' i piec 20 minut. Po ostudzeniu polewamy babeczki stopioną czekoladą i ozdabiamy płatkami migdałowymi.
Smacznego!